Dilek ve Öneri Formu

Aşevi Kuruluşu

Ürün Kategorileri

Aşevi Kuruluşu

Önder İzmirlioğlu, rahmetli babası adına hayır amaçlı Türkiye’de ilk defa kendi ürettiği "AŞ OTOSU" projesini faaliyete geçirir.

“Komşusu aç iken tok yatan bizden değildir” hadis-i şerifini örnek alarak; çocukluğundan, gençliğinden beri ideali olan muhtaç insanlara yardımcı olmak, yemek yedirmek düşüncesiyle yanıp tutuşmuştur.

O sıralar Akhan’ı turizm amaçlı işletmek istediği için, Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile görüşme halindedir. Vakıflar aş otobüsü yerine, eve teslim sıcak yemek işini birlikte yapmayı önerir. İşin mahiyeti bir kişinin kaldırabileceği cinsten değildir. Birkaç vakıf ve dernek dolaşır, bu teklifi PASVAK  kabul eder. Bunun için bir imalathaneye ihtiyaç vardır. Öncelikle Acıpayam yolu üstündeki bir tabldot mutfağı kiralanır ve hizmete burada başlanır.

2004 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü yardıma muhtaç insanlara eve teslim sıcak yemek uygulaması başlattı. Bu hizmet vakıflar bölge müdürlüklerince hizmet alımı şeklinde planlandı ve gerçekleştirildi. Hizmet ihalelerine TSE belgesi ve belirli iş deneyimi olan tabldot firmaları katıldı.

Denizli bir çok işinde olduğu gibi, burada da bir fark yaratmıştır.  Bu ihaleye PASVAK’ın işletme şirketi vasıtası ile katılmıştır. Böylece kar amacı gütmeyen bir vakfın eline geçen paranın tamamı yemeğin usulüne uygun ve kaliteli şekilde üretilmesi ve dağıtılmasına harcanmıştır.

PASVAK  bununla da yetinmedi Vakıflar Bölge Müdürlüğünün  kriterlerine uymayan kişilere de vakfın imkanları ve Denizli’li hayırseverlerin katkıları ile yemek verdi. Böylece Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından 650 civarında kişinin bedeli karşılanırken PASVAK bu rakamı 1000 kişiye yükseltti.
 
PASVAK’I ziyaret eden Vakıflar Genel Müdürü Yusuf Bayazıt, bu sistemi devlet vatandaş işbirliğinin en güzel örneği olarak kutlamış ve acaba Türkiye genelinde böyle mi yapsak diyerek ayrılmıştı. Vakıflar bu hizmeti başka illerde yaşanan bazı sıkıntılar nedeniyle 2009 yılı sonu itibari ile durdurmayı kararlaştırdı. Yerine iaşe yardımı yapılacaktı. Bu aynı şey demek değildi, çünkü yemek yardımı alan bazı kişiler kuru gıdayı yemeğe dönüştüremeyecek derecede yaşlı veya özürlü idi.

PASVAK  bu kişileri ilk ziyaret ettiğinde  bazılarının yemeklerinin komşuları tarafından getirildiğine şahit olmuştur. Bu insanları bir bakımevinde toplamak doğru bir çözüm gibi görülebilir. Ancak PASVAK ,insanı kırk yıllık geçmişinden ve sosyal çevresinden koparmayan bir çözümün daha uygun olduğunu düşünmüştür. Bu sebeple eve teslim sıcak yemek işinin devam etmesi gerektiği üzerine, o günlerde kamuoyu oluşturmak adına paylaşımlarda bulunmuştur.

Vekiller, il ve belediye meclis üyeleri, hayırsever vatandaşlarımız, belediye başkanımız ve valimiz yapılabilecek ne var arayışı ve kaygısı içinde oldular. Zamanın Valisi Yavuz Erkmen, PASVAK’a ziyarete geldi. Gösterilen bu hassasiyet, bizi hem yüreklendirdi hem de sorumluluğumuzun büyüklüğünü hatırlattı.

Her halükarda PASVAK bu hizmeti, hizmet alan kişi sayısını azaltarak 400-500 civarında bir rakamla devam ettirme kararı aldı. PASVAK’ın bu konuda Denizli halkının yardımlarına güvendi.

2009 yılı kurban bayramına bu düşüncelerle girmiştir.  Daha kurban bayramına bir hafta varken bir önceki yılın kurban bağışları rakamına ulaşmıştır. Üstelik ekonomik krizin kurban kesebilecek insan sayısını düşürdüğü bir zamanda. Denizli insanı yaşadığı toplumun ihtiyaçlarına ve huzuruna olan duyarlılığını bir kere daha göstermiştir. O yıl, beş yılı dolduran geçmişi olan bu hizmetin kesintiye uğramayacağı ortaya  çıkmıştır. Bağışlanan her bir kurban hedefimizin olan 500 ihtiyaç sahibi  rakamının aşılarak tekrar 1000 rakamına doğru ulaşmamızı sağladı.

 “Bireysel mutluluk diye bir şey yoktur. Huzursuz bir toplumun bireyleri huzurlu olamazlar. İster kamu çalışanı ister sade vatandaş her birimiz toplumun huzuru için çalışmalıyız. Denizli bu konuda örnek bir ildir, olmaya devam edecektir.” Diyerek yola devam ettik ve Denizli insanı bizi mahçup etmemiştir. O gün bu gündür hizmet, hem sayı hem kalite bakımından gelişerek devam etmektedir.